13.1.2013

Munakoisopaistos

Erilaisista kesäkurpitsapaistoksista on muodostunut meidän keittiön vakioherkkuja, ja minulla on ollut jo pitempään tarkoituksena valmistaa jotain samantyylistä myös munakoisosta. Viinivinkki-uutiskirjeessä oli tällä viikolla sen verran mukavan kuuloinen munakoisopaistoksen ohje, että päätin ryhtyä lopultakin tuumasta toimeen.

Alkuperäinen resepti oli suunniteltu Belleruche -punaviinin kumppaniksi. Meiltä löytyi kaapista Ranskan matkalta tuomani samantyylinen, melko täyteläinen ja marjainen viini, joka olikin munakoisovuoan kanssa erittäin hyvin yhteensopiva ja mukavasti talvi-iltana lämmittävä yhdistelmä.

Tein munakoisopaistosta kaksi kertaa ennen kuin löysin sopivat määrät eri ainesosille. Tällä alla mainitulla reseptillä sitä tuli onnistuneesti yksi 2 litran lasagnevuoallinen (noin neljän hengen annos).

1 iso tai 2 pientä munakoisoa
suolaa
öljyä
1/2 - 1 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
125 g kirsikkatomaatteja
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1/2 dl valkoviiniä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria
tuoretta persiljaa
tuoretta basilikaa
pieni loraus balsamicoa
pieni loraus oliiviöljyä
400 g jauhelihaa
suolaa ja pippuria
100 g fetajuustoa
125 g (emmental)juustoraastetta

Pese munakoisot ja viipaloi ne noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet esimerkiksi talouspaperin päälle, ripottele niille suolaa ja "itketä" noin 20 minuuttia. 

Valmista sillä aikaa tomaattikastike. Silppua punasipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki kattilassa tilkassa öljyä. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit, ja lisää ne kattilaan. Lisää kattilaan myös tomaattimurska, valkoviini, sokeri, suola, pippuri ja silputtu persilja ja basilika. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin 20 minuttia. Viimeistele kastike lopuksi tilkalla balsamicoa ja oliiviöljyä.

Kastikkeen kiehuessa laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuivaa "itkeneet" munakoisot talouspaperilla, ja paista niitä paistinpannulla tilkassa öljyä niin että ne saavat hieman väriä. Siirrä munakoisot esimerkiksi lautaselle odottamaan, ja ruskista sen jälkeen paistinpannulla jauheliha, ja mausta se suolalla ja pippurilla. 

Voitele uunivuoka, ja lado siihen kerroksittain munakoisoviipaleita, jauhelihaa, kastiketta ja murustettua fetaa. Ripottele ylimmän kerroksen päälle juustoraaste. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin (ja punaviinin) kera.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä :) Ja munakoisoa haluaisin itsekkin käyttäää enemmän, tätä voisi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä hyvää, kannattaa kokeilla! :) Munakoiso on tosiaan sellainen, että aika harvoin siitä tulee tehtyä mitään, itse ainakin olen jumiutunut ostamaan aina kesäkurpitsaa tämän tyylisiä ruokia varten.

      Poista

Kiitos kommentista! :)