7.2.2013

Herkkuhetki illanistujaisiin ystävien kanssa

Olen Indiedays Inspiration -bloggaana mukana Indiedaysin juttuteemassa, jossa tarkoituksena on esitellä bloggaajien herkullisimmat reseptit eri teemojen puitteissa. Juttuteemoja on kolme: Herkkuhetki illanistujaisiin ystävien kanssa, Illallinen, jolla hurmaat hänet ja Mitä maukasta pöytään, kun perinteiset jouluherkut eivät maistu. Postaukset niistä julkaistaan joulu-helmikuun aikana. Itse olen mukana teemassa Herkkuhetki illanistujaisiin ystävien kanssa. 

Näin alkuvuodesta on mukava keventää ruokavaliota joulun ja uuden vuoden jälkeen. Olen kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että terveellisen syömisen ei tarvitse olla ankeaa, ja että hyvän ruoan äärellä rakkaiden ystävien seurassa vietetyt hetket ovat tärkeä osa elämää ja erityisen tarpeellisia piristysruiskeita näin pimeinä talvi-iltoina. Niinpä päätinkin toteuttaa illanistujaisten herkkuhetken teemalla kevyttä ja terveellistä, hyvästä mausta ja tunnelmasta tinkimättä.




Mukaan illanviettoon kutsuin muutaman vanhan ystävän, joiden kanssa kokoontuessa tunnelma on aina poikkeuksetta katossa ja seuraavana päivänä vatsalihakset kipeänä yhteisille hauskoille jutuille nauramisen jälkeen. Harmi kyllä tällaisia kokoontumisia tulee järjestettyä tätä nykyä aivan liian harvoin, joten tähän juttuteemaan osallistuminen toimikin hyvänä kimmokkeena koota taas pitkästä aikaa porukka yhteen ja viettää aikaa yhdessä.

Illanistujaisten tarjottaviksi suunnittelin pieniä herkkuja, joita voi napostella rennosti lautapelien, mukavan jutustelun ja viinilasillisen nautiskelun lomassa. Päädyin toteuttamaan kevyet ja terveelliset versiot ruokaisasta salaatista, minipizzoista ja dipattavista pikkusyötävistä. Menun voi toteuttaa joko täysin kasvisruokana, tai minipizzoihin voi halutessaan laittaa myös liha- tai kalatäytteitä.

Salaattiin tulee marinoituja kasviksia, jotka vaativat marinoitumisaikaa vähintään neljä tuntia. Ne voi valmistella ja laittaa marinoitumaan joko edellisen päivän iltana tai saman päivän aamuna. Salaatin kokoaminen etukäteen valmistelluista aineksista sujuu muutamassa minuutissa. Minipizzat valmistuvat vajaassa tunnissa, ja ne voi tehdä valmiiksi jo aiemmin päivällä, mikäli ei halua hääriä keittiössä juuri ennen vieraiden saapumista. Kaikki reseptit on mitoitettu kuuden hengen seurueelle.


 

2 dl täysjyväohrasuurimoita
4 dl vettä
1/2 tl suolaa

1 iso paprikaa
1 kesäkurpitsa
1/2 rs (125 g) herkkusieniä

Marinadi:
1 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria

Lisäksi:
1 ruukku tai rasia (50-75 g) rucolaa

Edellisenä iltana tai saman päivän aamuna:

Keitä täysjyväohra pakkauksen ohjeen mukaan, ja laita se jääkappiin odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese ja pilko paprika ja kesäkurpitsa reilun kokoisiksi palasiksi, puhdista ja halkaise herkkusienet. Levitä pilkotut paprikat ja kesäkurpitsat pellille leivinpaperin päälle, ja paista uunissa 7 minuuttia. Käännä ja paista vielä toiset 7 minuuttia.

Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita marinadin kaikki ainekset yhteen. Laita kasvikset ja sienet kulhoon, kaada marinadi päälle ja sekoita. Laita jääkaappiin tekeytymään yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi. Voit sekoittaa kasviksia pari kertaa marinoitumisen aikana.

Vähän ennen tarjoilua:

Pese rucola. Sekoita ohra, marinoituneet kasvikset ja rucola yhteen salaatiksi.



 

 

 

 


1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
suolaa
1 prk (n. 400 g) maustettua tomaattimurskaa (yrtti tai valkosipuli)
100 g mozzarellajuustoa
 (Pizzatäytteitä maun mukaan)
 tuoretta tai kuivattua oreganoa

Pese kesäkurpitsa ja munakoiso ja leikkaa ne 1/2 - 1 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja odota kunnes ne "itkevät" eli niiden pintaan on ilmestynyt nestettä. Pyyhi neste pois talouspaperilla.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleita uunissa noin 5 minuuttia kummaltakin puolelta.

Levitä viipaleiden päälle tomaattimurskaa, sekä mahdolliset haluamasi pizzatäytteet. Minipizzoista tulee hyviä myös pelkällä tomaattimurskalla ja juustolla päällystettynä. Itse laitoin osaan pizzoista herkkusieniä. Ripottele lopuksi päälle juustoraastetta.

Paista minipizzoja uunissa vielä noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. Ripottele pinnalle tuoretta tai kuivattua oreganoa.



 

 






Pilkoin naposteltavaksi ja dippailtavaksi perinteisiä illanistujaisten terveellisempiä tarjottavia, kurkkua ja porkkanaa. Dippinä on kermaviiliä, jonka sekaan silppusin kokkailuista ylijääneet tuoreet timjamit ja oreganot, ja lisäsin ripauksen suolaa ja mustapippuria.








Tervetuliaisdrinkit jatkavat kevyttä linjaa: laseissa on puolukkamehutiivistettä ja vichyä mehupullon kyljessä mainitussa sekoitussuhteessa. Puolukan lisäksi juomiin käy mikä tahansa marjamehutiiviste, ja juhlavampi versio syntyy mehun ja kuohuviinin yhdistelmästä.


Kevyiden ja terveellisten herkkujen illanvietto keräsi vierailta positiivisia kommentteja, ja kaikki tarjottavat myös katosivat varsin nopeasti parempiin suihin. Erityistä kiitosta sai ohrasalaatti marinoituine kasviksineen. Kaikkia näitä ruokia voisin hyvin kuvitella tekeväni illanistujaisten tarjottaviksi myös jatkossa.




Ihanaa torstai-iltaa! :)

5 kommenttia:

Kiitos kommentista! :)