3.4.2012

Savulohikeitto ja tilliöljy

Pitkästä aikaa ruokaohjeita... Kokeilin viime viikolla uusimman Glorian ruoka ja viini -lehden nopeaa savulohikeittoreseptiä, jonka takia lehden alunperin innostuin ostamaankin. Ohjeeseen kuuluu lohen valmistus savustuspussissa, josta varoituksena (tai vinkkinä, ihan miten vaan) täytyy sanoa, että sn avulla saa paitsi savunmakua kalaan, myös savusauna- tai nuotiotunnelmaa kotiinsa. Meillä savun hajua tuuleteltiin asunnosta ja pestiin hiuksista vielä parin päivän päästä.

Keitto oli tosin pienen savunhajun arvoista, herkullista kermaista lohikeittoa jolle sitruunainen tilliöljy antoi raikasta vastapainoa. Emme ole miehen kanssa kumpikaan erityisen perunanystäviä, joten tein keiton puolella perunamäärällä, alkuperäiseen ohjeeseen pottuja tuli kuusi. Tällä ohjeella soppaa tulee neljä annosta.

Savustettu lohi

500 g ruodotonta, nahatonta lohifileetä paksusta kohdasta
1 tl suolaa
1-2 tl hunajaa
1 savustuspussi

Kermainen keitto

3-6 perunaa
1 sipuli tai 4 salottisipulia
2 rlk voita
2 laakerinlehteä
1/2 sitruunan kuori
1 l kalalientä
(tai 1 l vettä ja 3 rlk kalafondia / 2 kalaliemikuutiota)
2 dl kuohukermaa
5 dl salaattipinaattia

Lisäksi: hienonnettua tilliä

Laita uunipelti uunin alatasoon ja uuni lämpiämään 275 asteeseen alalämpöön. (Minulla uunin lämpenemisessä noinkin kuumaksi kesti pitempään kuin seuraavissa työvaiheissa, joten seuraavalla kerralla laitan uunin lämpenemään jo kymmenisen minuuttia ennen kokkailun aloittamista). 

Leikkaa lohi noin 5x5 cm annospaloiksi. Ripottele suolaa kauttaaltaan lohen pinnalle, ja sipaise päällipuolelle hunajaa. Laita kalapalat savustuspussiin ja sulje pussi pakkauksen ohjeen mukaan. Jätä kala hetkeksi huoneenlämpöön odottamaan.

Kuori ja paloittele perunat. Kuori ja hienonna sipuli tai puolita salottisipulit. Hienonna valkosipuli. Kuullota sipulit kattilassa voissa keskilämmmöllä pehmeiksi. 

Lisää perunat. Riko laakerinlehtiä hieman ja lisää myös ne kattilaan. Kuullota hetki. Lisää kalaliemi. Voit halutessasi vuolla pitkän suikaleen sitruunankuorta liemen mausteeksi. Keitä n. 15 minuuttia, kunnes peruna on kypsää. 

Keiton kiehuessa laita savustuspussi uuniin kuumalle pellille ja anna savustus 10 minuuttia. Laske lämpö sitten 150 asteesee ja jatka savustamista 5 minuuttia. Valmista tilliöljy kalan kypsyessä.

Sekoita keittoon kerma ja lämmitä keitto, älä kuitenkaan kiehauta. Ota savustuspussi uunista ja avaa se. Varo kuumaa höyryä.

Pese pinaatti ja lisää se keittoon juuri ennen tarjoamista. Jaa keitto lautasille ja nosta lohipalat keittoannoksen päälle. Pirskota pinnalle sitruunaöljyä ja viimeistele annos hienonnetulla tillillä. Tarjoa ruisleivän kanssa.

Tilliöljy

1/2 punttia tilliä
1/2 sitruunan kuori
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl sitruunan mehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria

Hienonna tilli ja raasta sitruunankuori. Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

2 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä todella, todella herkulliselta! Nams! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä aivan ihanaa... ja pitkältä näyttävästä ohjeesta huolimatta myös melko nopeaa tehdä. :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)