17.4.2012

Parsa ja hollandaisekastike

Parsojen saapuminen kauppoihin on minulle yksi kevään kohokohtia. Niitä syödäänkin meillä sitten parhaimmillaan jopa useampia kertaa viikossa niin kauan kuin sesonkia riittää. Lempiparsaruokani on keitetty vihreä parsa hollandaisekastikkeen kera.

Keitetty vihreä parsa

1 nippu vihreää parsaa
1 tl suolaa
1 tl sitruunamehua

Kuori parsat kuorimaveitsellä, aloita kuoriminen nupun alapuolelta varren alaosaa kohti. Poista varren kuivat, puumaiset osat taivuttamalla parsaa varovasti varren loppupäästä. Parsa napsahtaa helposti poikki oikeasta kohdasta. Laita kuoritut parsat kylmään veteen odottamaan keittämistä. 

Keitä parsat suolalla ja sitruunamehulla maustetussa vedessä. Keitä parsat joko parsakattilassa tai muussa korkeassa ja kapeassa kattilassa niin että nuput ovat veden pinnan yläpuolella, tai laakeassa kattilassa jossa on vettä sen verran että parsat peittyvät. Keitä parsoja noin 2-5 minuuttia riippuen niiden paksuudesta, parsat ovat valmiita kun ne ovat pehmenneet hieman mutta sopivasti napakoita. Nosta parsat valumaan pyyhkeen tai talouspaperin päälle. 

Hollandaisekastike

3 kananmunan keltuaista
3 rlk kuivaa valkoviiniä
1 rlk sitruunamehua
200 g voita
suolaa 
valkopippuria

Kuutioi voi ja anna sen pehmetä huoneenlämmössä hetki. Kuumenna kattilassa vesi lähes kiehuvaksi, se ei saa kuitenkaan kiehua.  Erottele kananmunista keltuaiset ja laita ne esimerkiksi teräskulhoon tai muuhun kuumuutta kestävään astiaan. Vatkaa viini, sitruunamehu ja suola keltuaisten joukkoon vesihauteessa, kunnes seos sakenee ja vaalenee. Vatkaa voikuutiot keltuaisseoksen sekaan pienissä erissä. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa, valkopippuria ja/tai sitruunamehua.

Parsa ja hollandaisekastike ovat maukas alkuruoka sellaisenaan (tai meillä niitä syödään usein myös ihan pääruokana runsaan raikkaan salaatin kera), tai niiden lisänä voi tarjota ilmakuivattua kinkkua. Parsa ja hollandaise sopivat hyvin yhteen myös lohen tai muun kalan kanssa. Kastike ei sovi kuumennettavaksi uudelleen sillä se juoksettuu helposti.

6 kommenttia:

  1. Meillä herkuteltiin parsalla eilen ja toissapäivänä. Se kuuluu kevääseen! :) Nam!

    VastaaPoista
  2. Oi, parsa on mun suurinta herkkua! Pitääkin ensi kerralla kokeilla tuon Hollandaisekastikkeen kanssa. Kiitos vinkistä! Ja hyvältä näyttää :)

    VastaaPoista
  3. Namskis, parsaostoksille siis :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista, annu, Milma ja Maitokahvia ja unelmia! :) Parsa on kyllä niiin hyvää (sekä hollandaisekastikkeella että muutenkin) ja kuuluu kevääseen. :)

    VastaaPoista
  5. Löysin ohjeesi googlen kautta ja laitan kohta kokeiluun. Katsotaan miten käy, lopputuloksen löydät blogistani. Linkitin myös ohjeesi, toivottavasti sopii :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaus tulee nyt vähän myöhään, mutta sopii toki että linkität ohjeen. :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)