7.9.2012

Kesäkurpitsabrowniet

Selailin taannoin Pinterestissä ruokakuvia, ja bongasin syntisen ihanan näköisen suklaaherkun, jonka kuvatekstissä esiintyi kuitenkin vähemmän syntisiä sanoja: terveellinen ja kesäkurpitsa. 

Ihan pakkohan tuota kuvaa oli sitten klikata, ja selvisi että kyseessä on todellakin brownieresepti, jonka pääraaka-aine on raastettu kesäkurpitsa. Rasvaa taikinaan ei puolestaan lisätä laisinkaan (suklaassa olevan rasvan lisäksi), ja jauhoinakin käytetään täysjyvävehnäjauhoja. Reseptin suurin pahis taitaa olla sokeri, jota siihen tuli ihan reilusti. Olen kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että muuten niin terveelliselle herkulle se sallittakoon.

Vaikka osasinkin odottaa suklaista makuelämystä, oli lopputulos silti yllätys. Browniet eivät maistuneet lainkaan kesäkurpitsalta (ei sillä että se olisi haitannut tällaista kesäkurpitsanystävää), vaan - no, siltä syntisen epäterveelliseltä suklaaherkulta. Leivonnaisten rakenne oli myös aivan ihanan mehukas. 

Tämä on hieman muuntelemani versio Baltic Maid-blogista löytämästäni reseptistä, joka puolestaan on muunnelma Food+Wordsin reseptistä.

Suklaisen suloista viikonloppua! :)

Paistoin brownietaikinan pyöreässä vuoassa, jolloin lopputulos muistutti enemmän suklaapiirakkaa, kuten kuvasta näkyy.

2 kananmunaa
1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1/2 dl omenasosetta
2 dl täysjyvävehnäjauhoa
1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
300 g kesäkurpitsaa
3 dl (tummaa) suklaata lastuina

Pese ja raasta kesäkurpitsa, ja leikkaa suklaa lastuiksi mikäli et käytä valmiita suklaalastuja.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sekoita kulhossa kananmunat, vaniljauute tai -sokeri, sokeri, suola ja omenasose yhteen.

Siivilöi jauhot ja kaakaojauhe toiseen kulhoon. Lisää ruokasooda, kaneli ja kardemumma ja sekoita huolellisesti.

Yhdistä kananmunaseos jauhoseokseen ja sekoita kunnes kuivat aineet ovat sekoittuneet kunnolla. Lisää taikinaan lopuksi kesäkurpitsaraaste ja suklaalastut.

Voitele noin 20x20 cm uunivuoka, ja kaada taikina siihen. Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes tikulla kokeiltaessa siihen tarttuu vain vähän taikinaa.

Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Tämä oli mielestäni se vaikein vaihe. ;)

6 kommenttia:

  1. Herkulta näyttää! Ja kesäkurpitsa tuo kyllä moniin leivonnaisiin sellaista ihanaa kosteutta ja pehmeyttä. Täytyykin joskus kokeilla tätä reseptiä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli minulle ensimmäinen kesäkurpitsaleivonnaiskokeilu (huh, mikä yhdyssana!), mutta juurikin tuo kosteus ja pehmeys oli niin ihanaa, että aion kokeilla muitakin kesäkurpitsareseptejä. :)

      Poista
  2. Mä oon jo hetken katsellut yhtä muffariohjetta missä on myös kesäkurpitsaa mutta se vielä odottaa kokeilua. Tätäkin voisi joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsamuffinssitkin kuulostavat kyllä kokeilemisen arvoisilta! :)

      Poista
  3. Tämän täytyy olla yhtä hyvää kuin punajuurimuffinsit (joihin myös tulee suklaata)! Pitää kokeilla jossain vaiheessa kun leipomisinto yllättää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä tosi hyvää, ja suklaa-punajuurimuffinssit kuulostavat myös aivan ihanalta! :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)