20.9.2012

Rosmariini-portviinilammas

Viimeviikon kuumeisissa sairaslomapäivissä oli yksi valopilkku: ehdin katsomaan ihanaa Nigella Lawsonia, hänen ohjelmansa kun näkyy aikaan jolloin olen yleensä töissä (enkä tietenkään koskaan muista laitaaa digiboxia tallentamaan sitä). 

Katsomani jakson aiheena oli kuinka valmistaa herkullista ruokaa hetkessä, ja täytyy sanoa että voin kyllä allekirjoittaa Nigellan sanoman siitä, että nopean ruoan ei tarvitse olla ankeaa ja kiireenkin keskellä on ihana nauttia itse tehdystä hyvästä ruoasta. Yksi hänen tekemistään ruokalajeista oli portviinilammas, joka vaikutti uskomattoman helpolta valmistaa. Raapustin sen ohjeen oitis ylös ja päätin tehdä sitä jonkin arki-illan hemmotteluruoaksi. Löytyipähän samalla myös käyttöä miehen joskus lahjaksi saamalle portviinille, joka oli unohtunut kaapin perukoille pölyttymään.

Resepti muuttui matkan varrella hieman sen mukaan, mitä kaupasta sattui löytymään. Alkuperäisen reseptin lampaan pihvejä ei Herkun lihatiskissä ollut, ja ostin niiden sijaan myyjän suosittelemia ulkofileitä. Nigellan lampaan lisukkeeksi valmistamia vihreitä papuja ei myöskään löytynyt tuoreena, joten päädyin tekemään niiden sijaan paistettua kesäkurpitsaa. Jos haluat tehdä papuja, niin keitä niitä muutaman minuutin ajan niin että ne säilyttävät rapsakkuutensa. 



2 lampaan pihviä tai ulkofileetä
1 rlk oliiviöljyä
2 tl Worcestershire-kastiketta

Kastike:
nokare voita
1 valkosipulinkynsi
1 rosmariininoksa
loraus portviiniä

Sekoita oliiviöljy ja Worcestershire-kastike kulhossa, ja pyörittele lampaan pihvejä marinadissa. 

Paista pihvejä tai ulkofileitä paistinpannulla pari minuuttia kummaltakin puolelta. Pannulle ei tarvitse lisätä rasvaa, sillä marinadin oliiviöljy toimii paistorasvana. Lammas saa jäädä hieman vähemmän kypsäksi kuin haluat lopputuloksen olevan, sillä se kypsyy folipaketissa lisää.

Kääri lammas folioon ja laita nyytti lämpimään paikkaan siksi aikaa kun valmistat kastikkeen. Älä huuhtele pannua välillä, vaan lisää lampaan paistinliemeen nokare voita. Kun voi on sulanut, lisää silputtu rosmariini.

Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi, ja lisää se pannulle. Lisää sen jälkeen loraus portviiniä, ja anna kiehua hetki hiljalleen miedolla lämmöllä kunnes kastike on hieman vetäytynyt.

Ota lammaspihvit foliokääreestä, asettele ne lautaselle ja kaada kastike niiden päälle.



4 kommenttia:

  1. Aika helpon oloinen ohje, pitäisiköhän itsekin kokeilla. En nimittäin ole koskaan lammasta valmistanut, vaikka olenkin sitä ihan mielelläni toisten laittamana syönyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä tosi helppoa ja nopeaa tehdä. Kokeilehan ihmeessä lampaan valmistamista, esim. nämä ulkofileet valmistuvat tosiaan muutamassa minuutissa paistinpannulla! Minulla oli aiemmin ennakkoluulo että lammas on vaikeaa tehdä ja maistuu villalta, mutta olen tässä kuluneen vuoden aikana uskaltautunut tekemään sitä nyt useamman kerran ja se on kyllä hyvää. :)

      Poista
  2. Näyttää todella herkulliselta ja rakastan kesäkurpitsaa! Kiitos hyvästä ruokavinkistä viikonlopuksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla että tykkäsit reseptistä! :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)