11.8.2012

Berliinin herkkuja osa 1 - aamiaista ja jäätelöä

Kesälomareissusta Berliinin on vierähtänyt jo yli kuukausi aikaa, mutta sain aikaiseksi kirjoitella matkan varrella maistelluista herkuista ja vierailluista ravintoloista ja kahviloista vasta nyt. Tein aiemmin postauksen matkan muista kuulumisista ja kuvista, mutta Berliinin ruoka ansaitsee mielestäni ihan oman postauksensa - tai paremminkin kaksi postausta, tekstiä kun tuli niin paljon että päätin jakaa sen kahteen osan jotta kirjoituksen jaksaisi lukea nukahtamatta. :)

Hyvän ruoan ja viinin ystävänä ruoka on minulle (ja kanssani reissaavalle miehelle samaten) tärkeä osa matkoja, uusissa paikoissa on mukava tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin ja vierailla ravintoloissa, jollaisia ei välttämättä kotikulmilta löydy. 

Berliinistä mieleen jäi päällimmäisenä muutaman päivän piipahduksen perusteella ihanat aamiaiset ja ravintolatarjonnan monipuolisuus, esimerkiksi monenlaiset etniset ravintolat. Monet ravintoloistamme valikoituivat opaskirjojemme (Lonely Planet, Mondo ja Roman Schatzin Berliini-opas) suositusten mukaan, ja osoittautuivatkin onnistuneiksi valinnoiksi.

Café Fleury

Yleensä matkoilla varaamme hotellin, jossa aamiainen kuuluu hintaan, monipuolinen hotellin aamiaisbuffet kun on mielestäni mainio päivä aloittaa päivä, ja sen jälkeen jaksaa kierrellä kaupunkia tehokkaasti. Olin kuitenkin lukenut ja kuullut Berliinin kahvila-aamiaisia ja -brunsseja kehuttavan niin paljon, että päädyimme valitsemaan hotellin ilman aamiaista.

Aamiaista tarjoavia kahviloita kaupungista löytyikin runsaasti, ja lähes kaikki myös tarjoavat aamiaista (tai "aamiaista") pitkälle iltaan tai jopa ympäri vuorokauden. Oma hotellimme keskellä Mitten hallintorakennuksia sijaitsi tosin aika kaukana eri aamiaispaikoista, mutta onneksi nurkan takana oli U-Bahn -asema, jolta pääsi matkaamaan metrolla kätevästi kaupungin eri kolkkiin.

Atlantic

Meillä aamiaispaikoiksi valikoituivat Café Fleury (Mitte, Weinbergsweg 20, U-Bahn Rosenthaler Platz), Atlantic (Kreutzberg, Bergmanstrasse 100, U-Bahn Mehringdamm) ja Anna Blume (Prentzlauer Berg, Kollwitzstrasse 83, U-Bahn Eberswalder Strasse). Näistä ehkä se ihanin oli tuo viimeinen, Anna Blume monipuolisine aamiaislautasineen.

Jos olette liikkeellä kahdestaan tai porukalla jossa on parillinen määrä ihmisiä, suosittelen kokeilemaan kahden hengen aamiaisannosta. Tällöin pöytään nimittäin kannetaan näyttävä lautasellinen jos jonkinlaista herkkua: hedelmiä, juustoja, leikkeleitä, kasviksia, savulohta ja piparjuuritahnaa... Tällaisen tilasimme Atlanticissa ja Anna Blumessa, Café Fleuryssa puolestaan söin vegeaamiaisen ja mies kuvassa taustalla näkyvän lihapitoisemman lautasellisen.

Kaikissa paikoissa kuvissa näkyvien herkkujen lisäksi aamiaiseen kuului korillinen tuoreita leipiä ja croissantteja. Kahvi puolestaan piti tilata erikseen, samoin tuoremehu.

Anna Blume

Jokaisessa kahvilassa aamiaista olisi voinut syödä myös terassilla kauniista kesäpäivästä aurinkovarjojen ja puiden katveessa nauttien, mutta meillä kävi sen verran huono tuuri joka ikinen kerta, että kaikki ulkopöydät olivat varattuja ja päädyimme syömään sisällä. Eipä sekään haitannut, silloin pääsi puolestaan nauttimaan kahviloiden sisustuksista, esimerksi kukkakaupan ja kahvilan yhdistelmässä Anna Blumessa on kaunis jugend-sisustus ja Café Fleuryssa ranskalaista kahvilatunnelmaa.


Yksi matkan kohokohdista jäätelön ystävälle olivat myös Berliinin jätskiannokset. Maistoin matkalla ensimmäistä kertaa trendiherkku(?) jogurttijäätelöä, ja se maistui juuri niin hyvältä kuin miltä tuo yhdistelmä sekä jäätelön että jogurtin ystävän korvaan kuulostikin. Valitsin jäätelön lisukkeiksi mansikoita ja pähkinärouhetta laajasta valikoimasta, jossa oli niin tuoreita marjoja ja hedelmiä, mysliä kuin monenlaisia karkkejakin.

Jogurttijätskit ostimme Potsdamer Platzin Arkaden-ostoskeskuksen Yogurt Company -kioskista, jonka sisustus oli tuota samaa söpöä punavalkoraitaa kuin jäätelökupin kyljessä.


Samaisen Potsdamer Platzin Arkaden-ostarin toisessa kerroksessa sijaitsevan Caffè e Gelato -jäätelöbaarin annos oli puolestaan aivan mieletön, valtava määrä erilaisia marjoja ja hedelmiä ja hyvää italialaista jätskiä. Kahvilan jäätelölistan kanssa oli positiivinen ongelma: toinen toistaan ihanammilta näyttävistä annoksista oli todella vaikea tehdä valinta. 

Tähän kuvaan on ehkä hyvä päättää tämä postaus, nyt tuli nimittäin nälkä! Seuraavassa Berliini-postauksessa sitten asiaa muun muassa kaupungin ravintoloissa syömistämme illallisista.

Oikein hauskaa lauantai-iltaa! :)

6 kommenttia:

 1. Onpahan aivan ihanan näköisiä eväitä! Pitää ehkä seuraavan kerran Berliiniin eksyessä tutustua paremmin aamiais tarjontaan. Rautatieaseman pika aamiainen ohikulkumatkalla nimittäin ei näyttänyt noin herkulliselta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo aamiaiset olivat kyllä tosi ihania, melkein jo itsessään hyvä syy matkustaa Berliiniin. :)

   Poista
 2. Nam ! Oon kyllä ehdottomasti samaa mieltä että Berliini on oikein mainio ruokakaupunkin, oikea taivas suorastaan :D

  VastaaPoista
 3. Hyvä ruoka, parempi mieli :) Tuli nälkä, ihanan tuoreita ja raikkaan näköisiä annoksia, namm!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. :) Ja tuoreus ja raikkaus oli kyllä sekä noissa aamiais- että jätksiannoksissa parasta.

   Poista

Kiitos kommentista! :)