19.7.2012

Letut

...tai lätyt, niinkuin täällä meillä päin sanotaan. Käyttipä näistä mitä nimitystä hyvänsä, kyseessä on joka tapauksessa yksi suosikkiherkuistani. Eilen illalla paistoin kasan lettuja iltapalaksi. Niillä ja mansikkahillolla parvekkeella herkutellessa tuli kunnon kesäfiilis, vaikka taivas olikin synkeän harmaa.

Tämä on luottolettutaikinaohjeeni, joka on saatu alunperin eräältä suvun letunpaistomestarilta. Tästä määrästä taikinaa tulee noin 6-7 lettua.

Kokeilin tällä kertaa minulle uutta jauhotuttavuutta, 100 % täysjyvävehnäjauhoa. Pussin kyljessä sanottiin jauhojen sopivan sekä suolaiseen että makeaan leivontaan, joten käytin niitä lettutaikinassa tavallisen vehnäjauhojen sijaan, ja hyvin onnistui. Pitänee kokeilla niitä muuhunkin leivontaan, mahdollisuus tehdä makeista herkuista vähän tervellisempiä mausta tinkimättä kun kuulostaa varsin houkuttelevalta. :)



2 kananmunaa
0,5 l kevytmaitoa
2,5 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl vehnäjauhoja + 0,5 dl graham- tai ohrajauhoja)
0,5 tl suolaa
25 g voita
1 rlk sokeria

Mittaa maito vatkauskulhoon ja riko sekaan munat. Vispaa niin että munien rakenne rikkoutuu. Lisää vehnäjauhot pienissä erissä koko ajan vispaten. Sulata voi, ja vispaa voisula, suola ja sokeri taikinaan. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia ennen paistamista. Paista taikinasta lettuja voissa kuumahkolla paistinpannulla.

3 kommenttia:

  1. Yksi hyvä terveellinen ja täyttävä vaihtoehto on käyttää kokonaan täysjyväohrajauhoja, tai ainakin osittain niitä :) Vinkkinä myös vichyn käyttö, tulee paremmat pitsireunat! Tosin muurinpohjaletut on hieman eri asia kuin "tavalliset" letut. Letut on minunkin suosikkikesäherkku ja vastaankin lettujen paistosta mökillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vichyvinkin olenkin kuullut joskus, pitääpä kokeillakin sitä seuraavalla kerralla, tällä reseptillä kun lettuihin ei tule pitsireunaa, vaikka muuten herkullisia ovatkin. :) Mökillä paistetut muurinpohjaletut ovat kyllä ihan parhaita. :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)