14.1.2012

Lammaspata Ras el Hanout

Teimme tätä marokkolaista lammaspataa eräänä marraskuisena lauantai-iltana. Reseptin kirjoitin kassakuitin taakse löydettyäni sen kahvilareissulla lueskelemastani Viini-lehdestä.

Kauppareissulla minulla sattui sellainen pieni kömmähdys, että muistelin meiltä löytyvän tomaattimurskaa jääkaapista. Kotona kokkausvaiheessa huomasin kuitenkin, että kaapista löytyi vain tomaattipyreetä ja tietenkin vielä paljon vähemmän kuin tuo ohjeessa mainittu 400 g.  Kaupat olivat jo siinä vaiheessa lauantai-iltaa kiinni, joten tomaattipyreellä mentiin. Ohjeen mukaan tehtynä padasta tulee siis tomaattisempaa kuin näissä kuvissa näkyvä versio.

Mausteinen lammaspata maistui mukavan lämmittävältä räntäsateisena marraskuun iltana, ja Viini-lehden tämän ruuan kumppaniksi suosittelema marokkolainen punaviini Tandem Syrah toimi sen kanssa mukavasti yhteen. Vinkkinä muuten, että tämä pata sopii mainiosti vaikkapa pariskunnan yhteiseksi kokkailtavaksi, tekemistä kun riittää hyvin kahdelle.


Lammaspata

600 g lampaanpaistia tai -niskaa
3 cm pätkä inkivääriä
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 pieni lanttu
1 varsiselleri
4 rlk oliiviöljyä
1/2 l lihalientä
4 rlk hunajaa
400 g tomaattimurskaa
6 taatelia
4 oksaa tuoretta timjamia
1 kanelitanko

Ras el Hanout -maustesekoitus

1 tl kanelia
1 tl kurkumaa
1 tl kuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa

Minttujogurtti

2 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi
1/2 kurkkua
1 rlk hunajaa
1/4 ruukullista minttua
(suolaa ja mustapippuria)

Ohrasuurimoita


Valmista Ras el Hanout: sekoita kaikki mausteet yhteen lusikalla kulhossa.

Paloittele lampaanliha 3 cm kuutioiksi. Laita kuutiot isoon kulhoon ja mausta Ras el Hanout -mausteseoksella, suolalla ja pippurilla.

Kuori ja hienonna inkivääri, sipuli ja valkosipuli ja lisää ne kulhoon. Annan lampaan maustua noin 5 minuuttia. Kuori ja paloittele sillä välin porkkanat, selleri ja lanttu noin 2 cm kuutioiksi.

Paista lammaskuutiot kullanruskeiksi paistinpannulla oliiviöjyssä. Kiehauta samalla lihaliemi, ja lisää liemen joukkoon tomaattimurska ja hunaja.

Laita lammaskuutiot uunivuokaan ja lisää joukkoon taatelit, timjami ja kanelitanko. Kaada päälle kattilasta kiehautettu liemi ja sekoita. Kypsennä pataa kannen alla 155 asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Kun lammas alkaa pehmetä, lisää joukkoon paloitellut juurekset varovasti sekoittaen. Hauduta vielä uunissa noin tunti.

Valmista lisukkeet odotellessasi padan kypsymistä. Minttujogurtti: Annostele jogurtti kulhoon ja sekoita joukkoon hienonnettu valkosipulinkynsi, raastettu puolikas kurkku ja terävällä veitsellä hienonnettu minttu. Mausta hunajalla ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Keitä ohrasuurimoita pakkauksen ohjeen mukaan. (Käytän yleensä täysjyväohraa). Tarjoa lammaspata ohran ja minttujogurtin kera.

Toim. huom. Kattaus ei tällä kertaa näköjään ollut
ihan oikeaoppinen, mutta hyvältä maistui silti. :)

2 kommenttia:

  1. Nam, kuulostaapa herkulta - ja näyttää myös! Ihanhan tässä taisi nälkä tulla, vesi kielelle nyt ainakin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neiti X, tämä oli kyllä herkkua, kannattaa kokeilla joskus. :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)