7.1.2012

Lammaspata

Loppiaisaattona paikassa maailmassa herkuteltiin lammaspadalla. Laitoin padan uuniin lähtiessäni zumbaan, ja kun reilun tunnin päästä palasin kotiin jo rappukäytävässä leijaili vastaan ihana tuoksu.

Ohje on alunperin tarkoitettu kuutioidulle luuttomalle lampaanpaistille. Lihatiskin myyjä suositteli minulle kuitenkin luullista karitsanpaistia ja sen paistamista ainakin osan kypsennysajasta kokonaisena, jolloin luu antaa lihalle mehevyyttä ja makua. Päätin noudattaa ammattimiehen ohjetta ja maukasta tuli, joten reseptillä onnistuu sekä kuutioidusta että kokonaisesta lampaanpaistista tehty pata.

1 kg lampaanpaistia
2 porkkanaa
1 palsternakka
pala mukulaselleriä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
6 tomaattia
2 rlk ruokaöljyä
2 dl vettä
2 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
suolaa ja pippuria


Kuumenna paistinpannulla ruokalusikallinen öljyä ja ruskista lampaanpaistia joka puolelta. Jos teet padan kuutioidusta lihasta, kuutioi paisti 3x3x3 cm kuutioiksi ja ruskista niitä pannulla (tarvittaessa useammassa erässä). Laita ruskistettu paisti uunipataan. Kaada paistinpannulle 2 dl vettä ja lisää tämä huuhteluliemi pataan.

Lohko sipulit ja tomaatit, viipaloi valkosipulit ja kuutioi juurekset. Kuumenna paistinpannulla uudelleen öljyä ja kuullota siinä sipulit. Lisää juurekset pannulle sipuleiden sekaan ja anna niiden lämmetä hetken ajan. Lisää sitten tomaatit ja valkoviini ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää pataan lampaan seuraksi ja mausta suolalla, pippurilla, laakerinlehdellä ja silputulla tuoreella timjamilla ja rosmariinilla.

Paista kannella peitetyssä padassa 150 asteisessa uunissa n. 2 tuntia, tai kunnes lihan sisälämpötila on 75 astetta. Tällä ohjeella paistista tulee täysin kypsää, lyhyemmällä paistoajalla ja noin 70 asteen lihan sisälämpötilalla saat sisältä punertavaa paistia. Kuutioidusta paistista tehtyä pataa voi paistaa 175 asteessa 1,5 tuntia. Valele paistia paistoliemellä pari kertaa kypsennyksen aikana.

Anna paistin levätä kannen alla hetki uunista oton jälkeen (tai uunin jälkilämmössä). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Mikäli paistoit paistin kokonaisena, leikkaa se viipaleiksi tässä vaiheessa.


Meillä tätä syötiin tällä kertaa täysjyväohran ja fetasalaatin kanssa. Lisukkeeksi sopisivat myös peruna tai riisi, tai halutessaan padan voisi tarjoilla varmasti myös ihan sellaisenaan.

Tämän ohjeen määrästä riittää syömistä neljälle hengelle - tai kahdelle kahteen herkuttelukertaan (on muuten aivan älyttömän hyvää myös lämmitettynä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)