17.1.2012

Maa-artisokkakeitto ja pekaanipähkinöitä

Pähkinät ovat suurta herkkuani, ja suosikkiani niistä, saksanpähkinöitä, pitää aina löytyä kaapista iso pussillinen. Uusin rakkauteni on pekaanipähkinät, ja tänään päätin kokeilla jotain reseptiä johon näitä herkkuja tulisi. Glorian Ruoka & Viini -sivuilta löytyi ihanan kuuloinen ohje: Pekaanipähkinöillä silattu maa-artisokkakeitto. Edit. Tässä oli linkki reseptiin, mutta se oli poistettu Glorian Ruoka & Viinin sivuilta, muistinvarainen (=luultavasti aika paljon sovellettu) resepti keitolle löytyy kommenteista.

Keitosta tuli juuri niin hyvää kuin miltä se reseptin perusteella kuulostikin. Tein lisäksi myös ohjeen lopussa olevassa vinkissä mainittua paahdettua ja murustettua ilmakuivattua kinkkua, joka toi mukavasti särmää lempeään keittoon.

Ostin tätä ruokaa varten ensimmäistä kertaa elämässäni pähkinäöljyä (aiemmin olen uskaltautunut vain hypistelemaan noita kauniita pulloja kaupassa), ja hyväähän se oli. Pähkinäfanina lisäilin öljyä keiton sekaan vähän usemmankin lorauksen, ja päätin että testaan öljyn toimivuutta myös salaatinkastikkeena heti seuraavalla kerralla kun syön salaattia.


Mitään kevytkeittoahan tämä ei ole, ainakin jos innostuu käyttämään tuota pähkinäöljyä yhtä paljon kuin allekirjoittanut. Keitto sopisikin arki-illan hemmotteluruuan lisäksi viikonlopun tai vaikka vähän juhlavammankin tilaisuuden alkuruuaksi, tarjoiltuna tietenkin jommankumman reseptin yhteydessä löytyvän viinisuosituksen kanssa.

Tein keiton lisukkeena tarjottavia paahdettuja pekaanipähkinöitä vähän reilummasti, ja jälkiruuaksi nautimme pari palaa tummaa suklaata lopun pähkinärouheen kera. Nam!

PS. Mieheni luki eilisen keittopostaukseni ensimmäisen lauseen olkani yli, ja pyysi ilmeisesti miehisen uskottavuutensa säilyttääkseen minua kirjoittamaan tänne, että hänen seuraava ruokatoiveensa on sitten sianpotkaa viskikastikkeessa.

6 kommenttia:

  1. Maa-artisokkakeitto on ihanaa. Pekaanipähkinöillä en ole sitä tehnyt, pitää kokeilla.
    Auts ja vielä suklaata pähkinöillä.

    VastaaPoista
  2. Maa-artisokka ja pekaanipähkinät sopivat kyllä mukavasti yhteen, kannattaa kokeilla. :)

    VastaaPoista
  3. Heh, sain tänään ihan hirveitä väristyksiä töissä, kun YRITIN syödä tummaa suklaata, se oli siis jotain 70 prossasta (?). :D En siis tosiaan ole tumman suklaan ystävä, vaikka se terveellistä ilmeisesti onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, ja kiitos käynnistä ja kommenteista!

      Heh, joo makunsa kullakin. :) Voin kyllä kuvitella, että tumma suklaa ei ole kaikkien juttu, vaikka itse sitä rakastankin.

      Poista
  4. Tota maa-artisokkakeiton ohjetta ei löydy enää tuolta linkistä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, se on poistettu tuolta sivuilta. :(

      Tässä pikaisesti kirjoitettu muistinvarainen ohje, ainekset ovat nuo ekassa kuvassa näkyvät:

      Pilko maa-artisokka ja purjo. Kuullota niitä kattilassa tilkassa öljyä/voita hetki, ja lisää vettä sen verran että peittyvät. Keitä kunnes maa-artisokat ovat kypsiä. Soseuta teho-/sauvasekoittimella. Lisää kermaa sen verran että keitosta tulee halutun paksuista ja mausta suolalla ja pippurilla, ja kuumenna keitto.

      Murskaa pekaanipähkinät pieniksi palasiksi ja paahda niitä hetki kuumalla pannulla. Halutessasi leikkaa ilmakuivattua kinkkua pieniksi palasiksi ja paahda myös niitä pannulla.

      Tarjoa keitto pekaanipähkinöiden, (ilmakuivatun kinkun) ja pähkinäöljylorauksen kera.

      Poista

Kiitos kommentista! :)