28.2.2012

Kaprislohi uuninyytissä

Uunilohi on lempiruokiani, ja kokeilen mielelläni uusia tapoja tehdä sitä. Uusimmissa Glorian ruoka ja viini -lehdissä on ollut ilahduttavasti useampiakin mielenkiintoisia lohireseptejä. Tänään päätin testata niistä tämän vuoden ensimmäisen lehden kaprislohiohjetta. 

Reseptiin kuuluu sardelleja, joita metsästin kaupassa kalasäilykehyllystä (sieltä missä esimerkiksi tonnikalapurkit ovat). Ei löytynyt, hyllyssä oli vain pelkkiä sardiinipurkkeja, joten päätin että ne saavat kelvata. 

Sardiinit ja sardellit ovat minulle suhteellisen tuntemattomia, joten otin nyt selvää niistä enemmän. Sen verran ainakin selvisi, että kyse on eri kalalajeista, mutta samansukuisista ja samankaltaisista sellaisista kuitenkin. Sardelli on sama kuin anjovis, mutta Suomessa ja Ruotsissa anjovis-nimellä myytävät maustekalat on puolestaan tehty kilohailista. Menipäs sekavaksi. :) Jos kiinnostaa perehtyä aiheeseen tarkemmin, varsin perusteellista lisätietoa löytyy täältä ja täältä

Nyt kuitenkin itse reseptin pariin. Tämä on jälleen puolikas alkuperäisestä ohjeesta, eli tästä tulee kaksi annosta.


2 palaa (300 g ruodotonta lohifileetä
n. 4 pientä sardellifileetä
2 rlk kapriksia
125 g mozzarella di bufalaa
2 rlk voita
mustapippuria myllystä

Kasvispeti

200 g (pakaste)kasviksia, esim. vihreitä papuja
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Lisäksi 4 leivinpaperiarkkia

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Keitä jäisiä kasviksia 1-2 minuuttia. Valuta vesi pois, mausta suollalla ja pippurilla.

Tee kaksinkertaisesta leivinpaperista kaksi pakettia: Laita 2 leivinpaperiarkkia päällekkäin. Taita arkit kahtia suorakaiteiksi. Leikkaa puolikkaan sydämen muotoisiksi siten, että kun avaat taitoksen, paperit ovat kokonaisen sydämen muotoisia. 

Hienonna sardellit ja sekoita ne ja kaprikset yhteen. Tee loheen vinoja viiltoja, ja painele sardelli-kaprisseos viiltoihin. Revi tai leikkaa mozzarella pieniksi paloiksi lohen päälle. 

Nosta kasvikset, nokare voita ja lohi leivinpaperisydänten toiselle puoliskolle. Rouhi päälle pippuria. Käännä toinen puolisko päälle ja taittele reunat tiiviisti kiinni. Aloita taittelu ylhäältä edeten kohti sydämen alaosaa.

Laita paketit uunipellille. Kypsennä uunissa noin 20 minuuttia. Jos haluat olla varma kalan kypsyydestä, laita lihalämpömittari kalan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä, kunnes sisälämpö on 50 astetta. 

Kokeilin kalan lämpötilaa lihalämpömittarilla tuon 20 minuutin jälkeen, ja se oli siinä vaiheessa 45 astetta. Laitoin nyytit vielä viideksi minuutiksi lisää uuniin, jonka jälkeen olivat vähän reilun 50 asteisia.
 
Lohien paistamisen jälkeen huomasin lehden havainnollistavat kuvat nyyttien taittelusta, ja tajusin taitelleeni ne tietenkin väärin. Oma versioni muistutti enemmän leivinpaperiin kaalikääryle-tyyliin käärittyä lohta, kun tarkoituksena olisi ollut että lopputulos on puolikkaan sydämen muotoinen, jonka reunat on nipistetty kiinni. Noh, maku oli kohdillaan, joten ulkonäöllä ei liene väliä, kunhan lohi ja pavut ovat tiiviin nyytin sisällä. :)

Niin, ja resepti täytti tosiaan sille asetetut ennakko-odotukset, lopputulos oli hyvää ja taas hieman erilaista uunilohta. Leivinpaperinyssäköiden availu ruokailun aluksi oli myös hauska ohjelmanumero.

Lisukkeeksi tein vielä tällaista salaattia:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)