15.2.2012

Purjo-perunasosekeitto

Purjo-perunasosekeitto on yksi lempikeitoistani, mutta valitettavasti siitä on usein, esimerkiksi työpaikkani lounasruokalassa, tarjolla varsin mauttomia versioita. Tällä reseptillä keitosta tulee kuitenkin ihanan pehmeää, täyteläistä ja maukasta,  juuri sellaista kuin sen mielestäni kuuluukin olla. 

Ohje on peräisin Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta -kirjasta, josta on pikkuhiljaa muodostumassa yksi lempikeittokirjoistani Kirjan reseptit ovat perinteisiä ranskalaisia perusruokia, yksinkertaisia mutta hyvistä raaka-aineista tehtyjä, ja ehkä juuri tuon yksinkertaisuuden vuoksi niiden avulla kokkaillessa jopa minä olen onnistunut joka kerta.


2 keskikokoista perunaa
2 keskikokoista purjoa
1 iso sipuli
2 rlk voita
6,5 dl kuumaa kasvislientä
suolaa ja mustapippuria
1,5 dl kuohukermaa
tuoreita yrttejä (esim. persiljaa tai ruohosipulia)

Kuori ja pilko perunat, halkaise ja huuhtele purjot ja leikkaa niiden valkoiset osat viipaleiksi. Kuori ja silppua sipuli. Sulata voi kattilassa, lisää kasvikset ja hauduta niitä pienellä lämmöllä n. 15 minuuttia. Lisää kasvisliemi (jos teet liemen kuutiosta niin kuuma vesi + kasvisliemikuutio). Kypsennä kunnes kasvikset ovat kypsiä ja alkavat hajota (minulla meni n. 15 minuttia). Soseuta keitto tehosekoittimella, sauvasekoittimella tai paseeraamalla siivilän läpi. Kuumenna uudelleen, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää kerma. Tarjoa kylmänä tai kuumana tuoreilla yrteillä maustettuna.

Tästä määrästä tulee alkuruokakeitto neljälle hengelle, tai reiluhko annos keittoa pääruuaksi kahdelle.

2 kommenttia:

  1. Nam :) Rakastan kasvissosekeittoja, mutta niitä tulee kuitenkin jostain syystä tehtyä ihan liian harvoin! Nytkin olisi jääkaapissa perunaa, porkkanaa ja parsakaalia.. joten ehkäpä tänään voisin tehdä tämän kuvan inspiroimana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvissosekeitot ovat kyllä aivan ihania (ja yllättävän nopeita ja helppoja tehdä) :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)