6.2.2012

Pinaattipestolla kuorrutettu uunilohi ja kesäkurpitsaohra

Viikonlopun kauppareissulla ostoskoriin eksyi -50 % tarjouksessa ollut Glorian Ruoka ja viini -lehden uusin numero. Heräteostos osoittautui varsin onnistuneeksi, sillä eilen illalla lehteä selatessani löysin monta mielenkiintoisen kuuloista reseptiä, joita palan halusta päästä kokeilemaan.

Ensimmäisenä testiin pääsi Pinaattipestolla kuorrutettu uunilohi, jonka alkuperäisessä reseptissä lisukkeena on kesäkurpitsakvinoaa. Ohje on osa työpaikalla yhdessä lounasta kokkaavista työporukoista kertovaa juttua, ja tällä reseptillä Markkinatoimiston projektipäällikkö Sofia Tinga työkavereineen valmistaa palaverilounasta. 

Lehdessä luvattiin, että ruoka valmistuu alle puolessa tunnissa. Reseptin helppous ja nopeus pääsi testiin näin maanantai-iltana, kun kokkina toimi nälkäinen jumpassa kävijä, jonka tavoitteena oli saada ruokaa pöytään mahdollisimman nopeasti itselle ja niin ikään urheiluharrastusten parista palanneelle, vähintään yhtä nälkäiselle, miehelle. Arvelin reseptin olevan neljälle hengelle, joten jaoin sen kahdella (alla oleva ohje on siis tämä kahden hengen määrä). 

Kvinoan korvasin täysjyväohralla, tosin sen kanssa ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä: kaapissa olikin ohraa vähemmän kuin muistelin, vain yhden hengen annokseksi. Otin siis käyttöön Plan C:n ja korvasin puolet ohrasta lennossa täysjyväriisillä, jolla onneksi oli suunnilleen sama keittoaika kuin ohralla. Pinaatin kanssa oikaisin ja käytin pakastepinaattia, jota laitoin hieman reilusti tuon reseptissä mainitun määrän. Tuoreesta tulisi varmasti parempaa, mutta hyvää oli näinkin. Mutta nyt asiaan eli itse reseptin pariin...

Pinaattipestolla kuorrutettu uunilohi

250 g lohifileetä
1/2 sitruunaa

Pinaattipesto
35 g pinaattia
0,5 dl raastettua parmesaania
1 rlk auringonkukansiemeniä
1 rlk pinjansiemeniä
1 rlk cashewpähkinöitä
0,5 dl sitruunaoliiviöljyä (tai oliiviöljyä ja sitruunamehua)
0,5 dl oliiviöljyä
2 pientä valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
ripaus pippuria
(2 rlk vettä)

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Sekoita peston ainekset sauva- tai tehosekoittimella. Jos pestosta tulee kovin paksua, voi sekaan lorauttaa hieman vettä.

Mikäli lohessa on ruotoja nypi ne pois, ja tee loheen viiltoja n. 2 cm välein. Laita lohi uunivuokaan. Pese sitruuna ja viipaloi puolet siitä. Asettele viipaleet lohen viiltoihin. Kuorruta pestolla ja kypsennä uunissa noin 20 minuuttia. Valmista ohra ja tarjoa heti.

Kesäkurpitsaohra

2 dl täysjyväohraa
3 dl vettä
ripaus suolaa
pieni sipuli
1/4 kesäkurpitsaa
1/2 porkkanaa
1 rlk voita

Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan. Sillä aikaa kun se kiehuu, pilko kasvikset pieniksi paloiksi. Kuumenna 1/2 rlk voita paistinpannulla ja paista kasvikset kypsiksi miedolla lämmöllä. Sekoita kypsät kasvikset ja loppu voi ohran sekaan.

Ruoka valmistui lupausten mukaisesti varsin nopeasti. En tiedä olenko vain hidas, mutta minulla kasvisten kanssa kesti hieman pitempään kuin ohran keittämisessä ja lohen paistumisessa. Seuraavalla kerralla saattaisin pilkkoa ne valmiiksi jo heti aluksi, ennen peston ja lohen valmistusta.

Maku sekä lohessa että kesäkurpitsaohrassa oli aivan huippuhyvä. Tästä tuleekin meillä tästä lähtien yksi arjen vakioruuista - tai ainakin ruoka, jota on mukava tehdä aina silloin tällöin kun kaipaa vaihteeksi perinteisen sijaan hieman erilaista uunilohta.

2 kommenttia:

  1. Onpa ihan mahtavan näköinen ruoka, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistui myös yhtä hyvältä kuin miltä näyttää. :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)