1.3.2012

Butternut-kurpitsakeitto

Minua on jo pitempään kiinnostanut kokeilla kokkailla jotain butternut-kurpitsasta, ovat niin kivan näköisiä. Tällä viikolla kyseisiä kurpitsoja sitten oli tarjolla Stockan Herkun vihannesosastolla, joten innostuin ostamaan sellaisen. 

Reseptin löysin Ranskattaret eivät liho -sivuilta, tein ohjeesta puolikkaan eli kahden hengen annoksen mittayksiköitä suomalaiselle tutummaksi muunnellen ja muutenkin vähäsen soveltaen. Kurpitsa-omenakeiton ohje löytyy myös Ranskattaret eivät liho Keittokirjasta, mutta siinä oleva ohje on hieman erilainen, ainakin tuossa suomenkielisessä versiossa.

1/2 butternut-kurpitsaa (n. 500 g)
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 iso porkkana
1/2 omenaa (esim. Granny Smith)
1 tl oliiviöljyä
1 tl voita
ripaus muskottipähkinää
2 oksaa tuoretta timjamia
2 tuoreen salvian lehteä
n. 5 dl kasvislientä
suolaa ja pippuria

Lisäksi 
salvianlehtiä
nokare voita

Kuori ja halkaise kurpitsa ja poista siitä siemenet. Paloittele n. 2 cm kuutioiksi. Kuori sipuli ja valkosipuli, leikkaa sipuli reiluiksi lohkoiksi ja silppua valkosipuli. Kuori omena, poista siemenkota ja kuutioi. Kuori ja kuutioi porkkana.

Kuumenna öljy ja voi kattilassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita siinä kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Lisää muskottipähkinä, timjaminoksat ja salvianlehdet ja kuullota niitä ja sipuleita vielä pari minuuttia lisää. Lisää kurpitsa, omena, porkkana ja kasvisliemi (tai vettä ja liemikuutio). 

Anna kiehahtaa ja käännä sen jälkeen levy pienemmälle lämmölle. Keitä noin 20 minuuttia niin, että kasvikset ovat pehmenneet. Poista timjami ja salvia keitosta, ja soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella. Kuumenna keitto uudelleen ja mausta suolalla ja pippurilla.

Paista halutessasi muutamia salvianlehtiä pannulla voissa parin minuutin ajan niin että ne ruskistuvat hieman, ja tarjoa keitto niiden kanssa.

Keitosta tuli pirteän oranssia ja mukavan makuista, pehmää ja hieman makeaa. Voissa paistettu salvia sopi keiton kanssa ihanasti yhteen. Tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta kun kokkailin tai yleensäkin maistoin butternut-kurpitsaa, mutta tämän kokemuksen perusteella tulen käyttämään sitä keittiössäni toistekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)