11.3.2012

Crème Brûlée

Eilisillan Ranska-herkutteluhetkemme jälkkärinä oli crème brûlée. Annoin meillä jälkiruokamestarina toimivalle miehelleni joululahjaksi crème brûlée -polttimen, luonnollisesti sillä taka-ajatuksella että hän tekisi tätä ihanaa jälkkäriä mahdollisimman usein. Liekitysvaiheessa kuitenkin selvisi, että mokoman vimpaimen pakkauksessa ei ollut kaasua, vaan polttimen patruuna pitää itse täyttää sytytinkaasulla. Höh. Syötiin sitten ihan tavallisella sytkärillä poltettua jälkkäriä, kävihän se niinkin vaikka pinnasta ei tullutkaan ihan oikeaoppisen rapea (kuten kuvasta näkyy).

2 dl kuohukermaa
1,5 dl maitoa
1 vaniljatanko (tai 1 tl vaniljasokeria)
5 kananmunan keltuaista
1/2 dl sokeria

Pinnalle:
1/2 dl ruoko- tai fariinisokeria

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja lisää myös se kattilaan. Kiehauta seos (varo ettei se pala), ja anna sen jäähtyä.

Erottele kananmunista keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa seos löysäksi vaahdoksi. Ota vaniljatanko pois kerma-maitoseoksesta ja kaada seos keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. 

Jaa seos neljään pieneen uunivuokaan. Laita jokaisen vuoan päälle alumiinifolio ja nosta vuoat isompaan uunivuokaan. Kaada isoon vuokaan kiehuvaa vettä annosvuokien puoleen väliin saakka.

Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes seos on hyytynyt. Nosta vuoat vesihauteesta ja jäähdytä.

Ripottele pinnalle ruoko- tai fariinisokeria ja polta sokeri rapeaksi brûlee-liekittimellä, jos et omista poltinta niin sytkärikin käy. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)