6.3.2012

Parsakaali-herkkusienikeitto

Eilisen maanantaiväsymyksen keskellä kaipasin jotain lämmittävää lohturuokaa. Tämä äidin ohjeella tehty keitto sai luvan ajaa asian. Parsakaali ja herkkusieni ovat minun ja äitini yhteistä herkkua, ja äiti kokkailikin niistä usein tämäntyylistä keittoa meille kun asuin vielä kotona. Tällä reseptillä syntyy soppaa neljälle. Keiton voi tehdä myös pakasteparsakaalista.



1 parsakaali (n. 300 g)
1 rasia herkusieniä (200 g)
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 rlk voita tai öljyä
n. 7-8 dl maitoa tai vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk (2 dl) ruokakermaa
1 rlk vehnäjauhoja tai Maizenaa pakkauksen ohjeen mukaan
suolaa ja pippuria
tuoreita yrttejä esim. persiljaa tai basilikaa
(juustoa)

Pese ja lohko parsakaali. Puhdista ja viipaloi sienet. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna voi tai öljy kattilassa ja kuullota sipulia ja valkosipulia siinä. Lisää parsakaalit ja sienet, vesi tai maito ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuttia. Sekoita aina välillä erityisesti jos teet keiton maitoon, jotta se ei pala pohjaan. 

Lisää kerma. Suurusta keitto joko Maizenalla (äiti käytti yleensä sitä), tai sekoittamalla ruokalusikallinen vehnäjauhoja tilkkaan vettä tai maitoa ja kaatamalla tasaisena nauhana kiehuvaan keittoon koko ajan sekoittaen. Lisää tuoretta persiljaa tai basilikaa silputtuna, ja mausta suolalla ja pippurilla. Keittoon voi lisätä juustoisen kasviskeiton tapaan myös juustoraastetta, tuorejuustoa tai sulatejuustoa.  

Keittoa ei tässä versiossa soseuteta ollenkaan vaan parsakaalit ja herkkusienet jäävät kokonaisiksi palasiksi. Painelen yleensä parsakaalipaloja kypsennyksen loppuvaiheessa hieman kauhalla niin että ne hajoavat osittain keiton liemeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)